Tampondruk, de meest flexibele method e voor het personaliseren van promotionele producten

Een van de personalisatiemethodes die Samdam momenteel  aanbiedt op de promotionele markt is onder andere tampondruk (ook wel tampografie genoemd). Later geven wij meer gedetailleerd info hierover.

Tampondruk promotiemateriaal sport paddle door middel van

Tampondruk promotiemateriaal sport paddle door middel van

Gepersonaliseerde snoep doos refill

Gepersonaliseerde snoep doos refill

 

 

 

 

What is tampondruk?

Tampondruk is het grootste personaliseerbare drukproces, via deze techniek kunnen een groot deel van de promotionele producten bedrukt worden. Tampondruk is een techniek, meestal gebruikt voor  items die moeilijk te bedrukken zijn, zoals medisch materiaal, auto accessoires, plastic, porselein, karton, leder.

Tampografie is een drukproces waarbij 2D beelden aangebracht worden op items (3D) met behulp van tampon (silicone op voet).  Door middel van een laserproces wordt een afbeelding in de cliché gemaankt  de tampon neemt de inkt op van de clicé en wordt aangebracht om het item door middel van tamponmachine.

Wat zijn de diverse onderelen van een tamponmachine?

Een normale tampondrukmachine bestaat uit:

  • een silicone pad
  • een mechanish,  armondersteunend mechanisme waarmee items bedrukt kunnen worden
  • een cliché in kunststof of metaal met het ontwerp
  • een tank met inkt
Tampondruk bank

Tampondruk bank

De meeste moderne modellen hebben een extra mechanisme om items te laden en los te laen.  De tampon in silicone neemt de inkt van de cliché en drukt dan op het item waardoor de inkt achterblijft op het item.Er zijn ook rotatieve machinetypes die ronde en vlakke objecten kunnen bedrukken aan hoge snelheid.  

Het tampografisch drukproces

De afbeelding, logo of text dat gedrukt wordt door middel van tampografie dient eerst digitaal verwerkt te worden van een ander item of digitaal bestand.  Na deze bewerking kan het logo, bestand of text gedrukt worden door middel van laser of inkjetprinter. De hoofdingredienten van dit proces zijn de tampon, cliché en de inkt, deze zijn bepalend voor de drukkwaliteit.

Om het logo over te brengen op het item dient eerst een film aangemaakt te worden, dit dient overeen te komen met wat u wenst te drukken.  Vervolgens wordt van het logo een cliché gemaakt door middel van blootstelling aan ultraviolet licht, gevogld door de ontwikkeling, afhankelijk van het type cliché en frame.

Nadat de cliché vastgezet werd in de machine wordt deze met inkt gevuld, de overtollige inkt wordt verwijderd door middel van een metalen blad.  De inkt die overblijft in de openingen van de cliché wordt dan opgenomen door middel van een silicone tampon en overgebracht op het gewenste item.  De dikte van de bedrukking varieert tussen 6 en 20 µm. (micrometer)

Mede door het feit dat de thinner vedwijnt uit de verf wordt de verf kleverig, hierdoor kan de verf makkelijk overgebracht worden op het gewenste item, wat de hechting bevordert.

Tampondruk metalen oppervlak door maatwerk

Tampondruk metalen oppervlak door maatwerk

De unieke eigenschappen van de silicone pad is uitermate geschikt voor deze soort bedrukking.  Deze kan gebruikt worden voor diverse ondervlakken, vormen, texturen en materialen.

De tampons

De  tampons,ook de naam van deze druktechniek, zijn driedimensionale objecten, gemoduleerd uit silicone rubber met een hoger of lager elasticiteitsniveau.  Ze doen dienst als  overdrachtsmiddel   Ze nemen de inkt van het printbord en plaatsen het op het gewenste item.

Afhankelijk van wat dient gedrukt te worden en het drukoppervlak zijn er diverse vormen van de tampons beschikbaar, rond, rechthoekig. Speciale vormen kunnen steeds ontworpen worden naargelang de bedrukkingstoepassing.

De tampons

De tampons – tampondruk

Om meerkleurige tampondruk te bekomen variëren de tampons niet alleen van fragmenten maar ook van kleur aangezien deze dienen aan te sluiten.

De clichés

De cliché is de drager van de boodschap die gedrukt dient te worden.  Voor elke nieuw motief dient een nieuwe cliché gemaakt te worden, met het logo of text, gegraveerd op de oppervlakte.  Clichés kunnen vervaardigd worden uit metaal of plastic.

De oudste en meest duurzame zijn de modellen van 10 mm, wanneer ze correct vervaardigd zijn kunnen stalen clichés ongeveer 1000 000 keer gebruikt worden, deze zijn heel duurzaam.  De modellen van plastic zijn heel populair, deze zijn echter wel niet UV bestendig en worden ontwikkeld met water en alcohol.

Lamp gebruikt voor tampondruk cliches blootstelling aan UV

Lamp gebruikt voor tampondruk cliches blootstelling aan UV

De inkten

De derde belangrijke factor om een kwaliteitsproduct te bekomen is de inkt die gebruikt wordt, deze kan u bekomen in diverse chemische samenstellingen.  Deze worden gekozen in fuctie van het te bedrukken item, oppervlak. De inkten die gebruikt worden in tampografie zijn meestal solvent gedragen, gemixt met additieven.  Deze drogen meestal in enkele seconden, alhoewel het toch wat langer duurt vooraleer de inkt volledig droog is.

Er zijn inkten die drogen wanneer me deze bloot stelt aan UV licht, terwijl andere uitharden bij warmte, is het proces hetzelfde als met UV-stralen.

Om tampondruk succesvol tot stand te brengen is het essentieel om de correcte verf en ondersteunend materiaal te kiezen.  De inkt en het materiaal dienen elkaar aan te vullen voor een perfecte hechting en blijvend resultaat van het gedrukt logo.

Tampondruk personalisatie door middel van pen

Tampondruk personalisatie door middel van pen

Het voordeel van tampondruk

Het personaliseren door middel van tampondruk opent nieuwe perspectieven op het gebied van personalisatie en budget.

Voordelen:

  • Diversiteiten aan kleuren die gedrukt kunnen worden.
  • De hoge bestendigheid van de opdruk;
  • De diversiteit van de ondersteunende materialen zorgen voor een grote flexibiliteit in personalisatie van plastic, leder, glas, porselein, keramiek, karton of hout.
  • Toegankelijkheid: onregelmatige object of zachte oppervlakken die moeilijk te personaliseren door middel van andere druktechnieken.

De promotionele artikelen uit het aanbod van Samdam die met tampondruk kunnen bedrukt worden is heel uitgebreid en gevarieerd van schrijfwaren tot auto accessoires, van elektronische apparaten, auto accessoires, sportaccessoires.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *